Komentáře

středa 31. prosince 2008

Co je margin call?

Margin call je výzva obchodníka k doplnění finančních prostředků, která vzniká pokud se hodnota podkladového aktiva vyvíjí nepříznivě pro investora. 

V případě, že se vlastní zdroje na zákaznickém účtu sníží pod stanovenou hranici (margin maintenance), obdrží zákazník obvykle od svého obchodníka margin call (zpravidla e-mailem či faxem). Margin call je výzva obchodníka, aby zákazník doplnil
prostředky na svém účtu, a to buď hotovosti nebo cennými papíry. Hranice, kdy obchodník zasílá margin call je přitom dána jednak právními předpisy a pravidly konkrétního trhu, jednak vnitřními předpisy a požadavky samotného obchodníka. Proto je vždy nezbytné zjistit, jaké požadavky má v tomto ohledu obchodník. 

Pokud zákazník z jakéhokoliv důvodu nedoplní prostředky na stanovenou výši, obchodník může – a zpravidla tak neprodleně činí – prodat zákaznické cenné papíry tak, aby zvýšil hodnotu zákazníkových vlastních zdrojů až nad stanovenou hranici margin maintenance a prostředky získané z prodeje cenných papírů použil k uhrazení dluhu, který vůči němu zákazník má. 

V některých případech je povinnost obchodníka učinit margin call nebo zákazníka informovat, že se jeho vlastní zdroje snížily, vyloučena smlouvou nebo obchodními podmínkami. Obchodník tak může začít prodávat cenné papíry ze zákaznického účtu, aniž by čekal na doplnění prostředků. 

Před vlastním začátkem obchodování je vždy nutné dobře se seznámit s příslušnými dokumenty (smlouvy a obchodní podmínky) a podmínkami, za kterých obchodník úvěry tohoto typu poskytuje.
      

Žádné komentáře:

Abeceda podnikání a investování Akcie CZ AKCIE KOMODITY FOREX * Dr.Jan Hýsek Akcie online! Akcie ČEZ Aktuální seznam pojišťoven a seznam zdravotních pojišťoven najdete na seznamu www stránek Byznys magazín tedy podnikání, investice, internet, osobní rozvoj a lidé Finance on-line! Finanční fórum Hedge fondy se snaží o absolutní výnos nezávislý na obecném ekonomickém vývoji a vývoji kapitálových trhů Hledáte investora či projekt k investování? Obojí najdete na Investoři.net How to invest in stocks for the beginner - http://www.stocks-commodities.eu/news/how-to-invest-peaks-and-valleys/ Chcete prodat či koupit firmu? Hledáte investora pro váš projekt? Vše najdete na Investoři.net Investování pro začátečníky Jak vydělat peníze na burze Komodity pro začátečníky Otázky a odpovědi v oblasti finance, investice, podnikání a internet Poradce Magazín pro muže Seznam www Volby WarrenBuffett.cz - aneb jak vydělat na burze miliony Zajímáte se o to, které jsou nejlepší firmy v ČR a EU? Sledujte Top Firmy! Zprávy online! Mini Oční lékař a jeho oční poradna