Komentáře

čtvrtek 4. prosince 2008

10 rad ženám aneb Jak zbohatnout

Diamant je nejlepší přítel každé ženy. Motto připisované Marilyn Monroe dnes platí dvojnásob. A víte, že věta: „Už jste někam investovali peníze?“ je podle neověřených statistik makléřů hned po pozdravech: „Ahoj, jak se máš“ nebo „Co je nového?“ jednou z nejpoužívanějších? Investování, tedy ukládání peněz do vybraných předmětů, služeb, zkrátka aktiv, s sebou přináší řadu mělčin a problémových míst, na nichž může začátečník uvíznout.
Dnešní svět není rozdělený na bohaté a chudé, ale na ty, kteří se bojí a nebojí. A to platí i o investicích.

Pustit se do investování je stejné, jako se naučit plavat. Když budete mít správného instruktora, který vám vysvětlí základní principy, máte velkou naději, že se neutopíte. Hned na začátku je ale nutné konstatovat, že ani při plavání, natož při investování, vám nikdo nezaručí, že nenarazíte na mělčinu. Nebo že vás nepotkají potíže. Investování totiž znamená riziko.

Rozdělme si proto investování do deseti rad, které vám pomohou orientovat se ve světě peněz a kapitálu.

RADA PRVNÍ - JAK ZAČÍT?

Falešná představa většiny lidí o procesu zvaném investování je tahle: My se o nic nebudeme starat, a když přijde pán v drahém a slušivém obleku a začne vysvětlovat a používat cizí pojmy, kterým nerozumím, je to ten správný člověk pro mé peníze.

Skvěle propracovaný marketing ale není investování. Ještě předtím, než se vůbec rozhodnete, jakou investici si pořídíte, musíte se naučit ovládat základní principy investování. Vědět, že nic není zdarma a že peníze nerostou na stromech. Musíte vědět, že každá investice s sebou nese riziko končící někdy až osudovou ztrátou původního vkladu.

Když si ale ujasníte své možnosti, tedy hlavně představu o tom, kolik peněz a v jakém časovém horizontu je chcete zhodnocovat, co všechno jste ochotni obětovat pro to, abyste pak na konci mohla říct: „Jasně, tohle je moje představa,“ můžete se posunout dál. Pak se totiž v komplikovaném schématu investování octnete přímo v dalším „levelu“.

RADA DRUHÁ SAMI - ČI VE SPOLKU?

V něm se v klidu rozmyslete, zda chcete peníze zhodnocovat sami, tedy investovat individuálně, či v nějakém společenství, tedy kolektivně. Každý typ investic je jiný a nese rozdílné výhody a rizika. Pokud se rozhodnete vydělat na samostatném investování, můžete se k cíli dostat nákupem cenných papírů (akcií, dluhopisů, směnek, šeků aj.). Druhá možnost je spojit svůj kapitál s jinými. Tomuto typu investování se říká kolektivní.

Sami jistě tušíte, v čem je obrovská výhoda tohoto typu. Velikostí investice se můžete dostat k zajímavým projektům a typům zhodnocení peněz, které přinesou větší výnos, než kdybyste investovali individuálně.

Ptáte-li se na možná rizika, není odpověď nijak složitá.

Zatímco výhodou individuálního zhodnocování majetku je to, že si o všem rozhodujete víceméně sami, jste na druhou stranu velmi omezeni výší svých vkladů, a to neumožní dát peníze do některých typů investic. U kolektivního investování je sdružení více lidí pod jednu „střechu“ naopak hlavní výhodou.

Můžete si totiž dovolit investice, které budou z pohledu rizika i výnosu zajímavé. Investování s větším objemem peněz prostřednictvím cenných papírů však na druhé straně vyžaduje znalosti a neustálé vyhodnocování velkého množství měnících se informací. Proto je vhodné svěřit svůj majetek profesionálovi (tzv. portfolio manažerovi), který se o svěřený majetek bude kvalifikovaně starat.

RADA TŘETÍ - CO SI MÁM VYBRAT?

Čekáte-li, že další rada bude znít: vybrat typ investice si můžete třeba podle horoskopu, ani dál nečtěte. Přišli byste totiž s největší pravděpodobností o všechny úspory. V žádném okamžiku nesmíte zapomenout na jedno: Investování je byznys, nikoli charita či rozdávání majetku. Traduje se zajímavý příběh z českého prostředí. Jednomu obchodníkovi volala paní ve věku těsně před odchodem do důchodu s tím, že má naspořeno pět tisíc dolarů a chtěla by je investovat tak, aby (podle povahy kontraktu) měla jistotu, že po vypršení platnosti smlouvy buď prodá, nebo nakoupí danou komoditu za cenu, kterou si domluví už dneska. A milá paní chtěla vědět, za jak dlouho může odejít z práce a žít jen ze zisků této investice.

Známí jí údajně tvrdili, že tohle už v Česku dokáže řada firem. Můj známý obchodník na to: „Madam super, a víte co je…“ a použil několik kontrolních výrazů, aby zjistil, co všechno je ochotna riskovat. Odpovědí mu ale bylo mlčení. Tak paní řekl: „Těch pět tisíc byste za tohoto stavu akorát tak prohrála během jedné hodiny obchodování, raději investujte do méně rizikových investic a na žití ze zisku chvíli zapomeňte.“ Ve světě peněz totiž neplatí žádné milosrdné lži.

Základní rada pro výběr investice je tedy jasná – vybírejte podle toho, čemu rozumíte a o čem máte dostatek informací.

Můžete si klidně koupit dostupné informační nástroje, jako jsou fundamentální analýzy, technické analýzy, doporučení makléřů, přehledy a statistiky… a pak koupíte něco, co nepřinese žádný zisk. I to se může stát. Investování je totiž ve znamení trpělivosti a načasování.

Největší skupinou investičních instrumentů jsou cenné papíry. Každý trh má své pro a proti. Nelze jednoznačně říct, pro koho je vhodné obchodovat s akciemi a pro koho třeba s deriváty. Obchod je především psychologie. Rozhodně se ale nepouštějte jako začátečníci do obchodů s něčím, o čem jste třeba slyšeli, že je úžasně ziskové, ale vy tomu nerozumíte.

Zajímavými investicemi, zvlášť se vstupem realitních společností na pražskou burzu, jsou nemovitosti.

Investicí jsou i tradiční bankovní vklady Uvědomíme-li si, že spoření ve formě bankovních vkladů je pořád nejčastějším typem investic v České republice, není to zvlášť dobrá zpráva. Málokdo vám totiž poradí, jak se máte při výběru typu zhodnocení peněz chovat. Faktem ale zůstává, že jde o nejbezpečněji uložené peníze. To je dáno zejména skutečností, že bankovní vklady jsou ze zákona pojištěny. V případě úpadku banky obdrží vkladatel devadesát procent z výše svých vkladů, maximálně ale 25 000 EUR (tj. asi 718 000 CZK). Mezi investice patří také podílové fondy, stavební spoření nebo penzijní připojištění.

RADA ČTVRTÁ - KDE MÁM HLEDAT INFORMACE?

Žijeme v éře informací. Z toho by se dalo usuzovat, že není problém získat informace o dění na kapitálových trzích. Je a není. Všimnete-li si dění v médiích, rychle zjistíte, že nejen většina tištěných deníků a časopisů, ale i internetových serverů používá jen omezené informační zdroje.

Ty se omezují často jen na směnné kurzy nejznámějších měn či vybrané akcie pražské burzy. Nic víc. Abyste nemuseli „běhat“ doslova od čerta k ďáblu a měli všechny potřebné informace pro rozhodování o tom, čemu se budete v investicích dále věnovat, je rada ohledně získávání informací jednoduchá – internet. Dnes už i v Česku existují specializované servery, které se věnují výhradně světu investování a kapitálových trhů. Zvolíte-li si nějaký z nich, rozhodně neprohloupíte a nebudete muset hledat nic dalšího.

Častým dotazem ohledně správné informace je následující: „V médiích vychází, třeba i s fotkou, investiční tip makléřů a obchodníků, lze jim věřit?“ Na to však není jednoduchá odpověď. Musíte si uvědomit, že mnoho makléřů je placeno provizí z počtu obchodů, které udělají na klientských účtech, tedy nikoli ze zisku. „Jejich prvořadým zájmem je tedy uzavřít co nejvíc obchodů, zhodnocení peněz klienta stojí až na druhém místě,“ upozorňuje Ludvík Turek, majitel společnosti Czechwealth.

Mimochodem semináře – pro zdokonalení svých znalostí a získání rad, jakým typům informací věřit a z čeho si vybírat, není vůbec špatné najít si pro sebe nějaký výukový projekt. Při jejich výběru platí samozřejmě všechno to, co bylo napsáno pro investice – vybírejte s rozumem a mějte na paměti své cíle.

RADA PÁTÁ - NEBOJTE SE CIZÍCH ŘEČÍ

Nedávno jsem dostal zajímavý dotaz do redakční pošty. E-mail zněl: Je mi pětapadesát a chci začít aktivně obchodovat. Mám ale velkou potíž, neumím totiž anglicky. Je to problém? Rozumí se přirozeně, že zdroj e-mailu chtěl obchodovat s cizími papíry a komoditami na amerických burzách. Čeští obchodníci s cennými papíry dnes nabízejí přístup k cizím burzám i pro individualisty. Někteří mají ve svých manuálech české vysvětlivky a podrobné návody, jiní se spokojí jen s anglickými originály.

To ale není rozhodující. Znalost angličtiny je při obchodování s americkými akciemi a komoditami výhoda, ale k ziskovému obchodování angličtinu rozhodně nepotřebujete. „Nákup a prodej finančních instrumentů probíhá přes internetové makléře. Jde o triviální aplikace s několika jednoduchými slovíčky pro zadávání objednávek a ta se snadno naučíte,“ říká Ludvík Turek. Takže – v tomto bodě pořekadlo o tom, že kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem, není tak platné.

RADA ŠESTÁ - JAK DLOUHO MÁM INVESTOVAT?

Když jste na první radu tohoto článku zvolili investiční cíle a čas pro investování, víte dost na to, abyste se mohli správně rozhodnout, jaký typ investice bude vyhovovat vaší strategii. Teoretici pak na základě podobných parametrů sestaví mantinely dob a typů investic, které těmto časům vyhovují. Z přehledů vyplývá, že pokud chcete získat zhodnocení z investice za půl roku či do roka zpět, máte na výběr termínované vklady či podílové fondy peněžního trhu. Všechny ostatní typy investic jsou pak vhodné pro střednědobé (2–5 let) a dlouhodobé (nad pět let) investování. Pravda je, že takto nastavená časová úsečka je hodně zjednodušená.

Dá se však i podle ní zorientovat a přiřadit se k typu investora. Opatrný investor preferuje nízké kolísání investice a ukládá peníze v relativně krátkém čase. Konzervativní investor naopak upřednostňuje stabilní výnos a chce se v omezené míře podílet i na vývoji akciových trhů. Cílem konzervativního investora je dosahovat ve střednědobém horizontu takového výnosu, který by výrazněji převyšoval výnosy z termínovaných vkladů.

Optimální doba investice je alespoň tři roky. Vyvážený investor je hodně zkušený člověk, který dokáže rovnoměrně rozložit svou investici mezi všechny typy investic. Sází hlavně na výnos, který ve střednědobém horizontu podstatně převyšuje výnosy z termínovaných vkladů. Optimální doba investice je alespoň čtyři roky. Aktivní investor je označení pro jistého a zkušeného harcovníka na kapitálových trzích. Ten je ochoten ukládat peníze dlouhodobě s cílem dosažení maximálních výnosů i přes možnost vysokého kolísání hodnoty investice. Optimální doba investice je alespoň pět let.

RADA SEDMÁ - KOLIK MÁM INVESTOVAT?

Peníze nejsou emoce. Zhodnocování má svůj řád stojící na pevných základech. Nepoddávejte se při rozhodování o tom, kolik peněz budete pravidelně či nepravidelně zhodnocovat, velkým očekáváním. Vyplatí se rada zkušených makléřů – začněte s málem a podle vlastních možností a případných výdělků přidávejte víc. Základem všeho je tedy analýza vlastních možností, a to nejen finančních, ale i duševních a emočních. 

Není větší zklamání, než když se rozhodnete začít sami zhodnocovat svůj majetek a při prvním výpisu z majetkového účtu u obchodníka s cennými papíry zjistíte, že jste vydělali slušný balík peněz. Ty vložíte tam, kde je to podle vás skvělá příležitost, a po dalším měsíci třeba zjistíte, že jste vše ztratili. V hlavě vám začne jezdit kolotoč myšlenek s otázkami: Muselo se to stát? Proč? Kde byla chyba? A jste na nejlepší cestě do pekla investičního zatracení a marasmu. Ve vaší mysli se totiž zrodí plán vytlouct klín klínem a s největší pravděpodobností začnete vršit jedno chybné rozhodnutí na druhé. Takže: Stop! Neúspěchem není to, že něco ztratíte, neúspěchem je, když měsíční výplatu, ze které je nutné zaplatit hypotéku, účty za elektřinu, plyn, vodu, bezmyšlenkovitě utratíte za nějaký tip jenom proto, že se vám v předchozím měsíci zadařilo.

RADA OSMÁ - KDE MÁM INVESTOVAT?

I když při vzpomínce na školu třeba nemáte rádi učebnice, je třeba na tomto místě citovat základní ekonomickou poučku: Standardním místem, kde se investuje, je to, kde se střetává poptávka s nabídkou. Nebudeme-li se držet přísných pravidel definic, můžeme tento trh označit za finanční trh. Investujete tedy na finančním trhu.

Začnu u cenných papírů. Ty se obchodují na burze, na niž má přístup obchodník s cennými papíry. V domácím rybníku je to v „pohodě“, neboť čeští obchodníci musí splňovat řadu zákonných parametrů, bez nichž by nedostali licenci k obchodování. Jsou tedy dostatečně prověřeni, aspoň co se týče kapitálu.

Navíc lze zjistit velmi snadno jejich reference, výši poplatků a vůbec povědomí o kvalitě jejich práce. Získat vybrané tituly, zvlášť u cenných papírů lze ještě na tzv. OTC trhu (over-thecounter).

Jde o obchodování přes obchodní přepážku, na které licencovaní obchodníci s cennými papíry uskutečňují obchody podle požadavků svých klientů.

Výhodou těchto trhů je podle mnoha expertů skutečnost, že jde o místo, na němž dochází k dvoustranným dohodám mezi prodávajícím a kupujícím, tudíž podmínky obchodu nejsou standardizovány tak, jako je to např. na organizovaných trzích. Tyto trhy tak nabízejí možnost individuálních podmínek obchodu, a to může být velice výhodné.

RADA DEVÁTÁ - CO ZA INVESTICI ZAPLATÍM?

Jedno české přísloví říká – Nic není zadarmo. A platí to dvojnásob u investování. Nakládání s cennými papíry má komplikovanou poplatkovou strukturu. Poplatky se totiž odvíjejí nejen od toho, za jakou cenu jste cenné papíry nakoupili či prodali, ale i od toho, kolik jste jich v jednom kole na trhu udali, nebo naopak získali.

Proto se rozhodně vyplatí získat od obchodníka s cennými papíry poplatkový řád nebo si najít ceny za obchody na internetu.

U podílových fondů je to obdobné – jen se poplatky nazývají jinak. Při nákupu se platí tzv. vstupní poplatky a při prodeji podílových listů naopak výstupní.

RADA DESÁTÁ - HLAVNĚ VYDRŽET!

Zbohatnout chce každý, ale jen málokdo se investování věnuje pravidelně. Pořadí výmluv, proč lidé odkládají investice a tím i příležitost rozšířit svůj majetek, vede rozhodně věta o tom, že až si koupí tohle či tamto, rozhodně dají peníze do investic. Nedají. Proto nákupy spotřebních věcí odložte. Pořízení nejnovějšího modelu auta, elektroniky či značkového oblečení vyměňte raději za nákup pozemku, nemovitosti, cenných papírů nebo ropy. Ale hlavně – začněte si hledat informace o obchodování na kapitálových a peněžních trzích. Rozhodně platí, že čím dříve se začnete starat o své finance tak, jak se o ně starají ti nejbohatší, tím dříve se váš běžný účet bude skvět čísly, jaká si na něm přejete mít.

Zašít peníze do polštáře nebo je dát do banky sice může být relativně bezpečné, rozhodně to však nepřinese kýžený efekt.

Mějte také na paměti to, že chytří obchodníci mají obchodní kapitál oddělený od ostatních peněz a nesahají na něj po dobu několika let. Takže i jim se vyplatí být trpěliví, trpělivost totiž přináší růže, což můžu snadno ilustrovat na příběhu ze svého života: Ještě předtím, než začal na pražské burze růst kurz akcií společnosti Tabák Philip Morris, prodal jsem papíry této společnosti kvůli tomu, že jsem nevěřil, že porostou. Teď se musím sám na sebe zlobit. Chyběla mi trpělivost. Dnes už bych to neudělal. Ale znáte to, na kdyby se v životě nehraje.

Kromě trpělivosti doporučuji i opatrnost – raději se zeptejte dopředu, kolik vás všechno bude stát, než abyste pak na výpisech nevěřícně koukali na cifry, např. za vstupní a výstupní poplatky, vepsané v kolonce náklady.

________________________________________________________ 

BYZNYS JE DÍLEM OKAMŽIKU

Možná vás překvapí tvrzení některých zkušených hráčů v obchodě na kapitálových trzích. Ti totiž tvrdí, že volba správného titulu ve správném čase spíše připomíná marketing než analýzami podložené nákupy. Říkají totiž: „Řada lidí se mylně domnívá, že pro správné rozhodnutí potřebuje maximum informací.“ Ve světě financí tyhle pravdy v žádném případě neplatí. „Důvod je prostý. Než se vy, jako začínající obchodník, dozvíte všechny informace, velcí a zkušení hráči je už dávno znají. A na sto procent nakoupili akcie už dávno před vámi. Proto v čase, kdy vy chcete uzavřít obchod, je trh již připraven na opravu kurzu,“ varuje Ludvík Turek. Platí dále i to, že když vám nějaký makléř zavolá žhavý tip na nákup amerických akcií, ví o rekordním profitu společnosti už půl Ameriky. Proto platí: obchodní strategie musí identifikovat obchod s největší pravděpodobností úspěchu a s použitím minima informací.


KAM DÁL?:

° Chci se poradit do čeho investovat.
° Chci se lépe zorientovat ve světě financí.

Přidat.eu záložku

2 komentáře:

Suzette´s Patisserie řekl(a)...

Pry je ted nejaka novinka paysec. nabizi to hellomobile. neslyseli jste o tom?

Unknown řekl(a)...

To je neuvěřitelné! Skončí někdy ten spam na PaySec od ČSOB? To už je asi desátý na slovo stejný komentář-spam na PaySec. Už jenom proto ho (PaySec) nezačnu používat.

Abeceda podnikání a investování Akcie CZ AKCIE KOMODITY FOREX * Dr.Jan Hýsek Akcie online! Akcie ČEZ Aktuální seznam pojišťoven a seznam zdravotních pojišťoven najdete na seznamu www stránek Byznys magazín tedy podnikání, investice, internet, osobní rozvoj a lidé Finance on-line! Finanční fórum Hedge fondy se snaží o absolutní výnos nezávislý na obecném ekonomickém vývoji a vývoji kapitálových trhů Hledáte investora či projekt k investování? Obojí najdete na Investoři.net How to invest in stocks for the beginner - http://www.stocks-commodities.eu/news/how-to-invest-peaks-and-valleys/ Chcete prodat či koupit firmu? Hledáte investora pro váš projekt? Vše najdete na Investoři.net Investování pro začátečníky Jak vydělat peníze na burze Komodity pro začátečníky Otázky a odpovědi v oblasti finance, investice, podnikání a internet Poradce Magazín pro muže Seznam www Volby WarrenBuffett.cz - aneb jak vydělat na burze miliony Zajímáte se o to, které jsou nejlepší firmy v ČR a EU? Sledujte Top Firmy! Zprávy online! Mini Oční lékař a jeho oční poradna